ОПИСАНИЕ НА "ЕДИНЕН ГРАЖДАНСКИ НОМЕР" (ЕГН)

Go down

ОПИСАНИЕ НА "ЕДИНЕН ГРАЖДАНСКИ НОМЕР" (ЕГН)

Писане by BaRTenDeR on Пон Фев 11, 2008 10:12 am

ОПИСАНИЕ НА "ЕДИНЕН ГРАЖДАНСКИ НОМЕР" (ЕГН)

Въведение
ЕГН (Единен Граждански Номер) е уникален 10 цифрен номер, който съответства еднозначно на всеки един български гражданин. Той се получава при раждането и е неизменна част от живота на всеки един човек. С негова помощ се извършва автоматизирано административно обслужване на пълнолетните лица. Чужденците, пребиваващи в България временно, или пък кандидатстващи за българско гражданство, притежават аналогия на този номер, наречена ЕНЧ (Единен Номер на Чужденец). Засега ЕГН номерът е публично достъпна информация.Общ вид на ЕГН

ГР ММ ДД КГ П В

където е в сила следното тълкование:
Име на полето Значение
ГР Година на раждане, записана само чрез последните две цифри
ММ Месец на раждане
ДД Дата на раждане
КГ Уникален код на мястото на раждане. Официално в това поле се казва номер на страницата от ЕСГРАО книгата, където е вписано раждането. На всеки областен град се полагат строго определени и фиксирани брой на страниците, съобразени съгласно извършените демографски анализи на населението във съответния район
П Пол на притежателят
В Цифра, показваща дали съответното и ЕГН е валидно


Нека да въведем някой разяснения по отношение на смисъла на тези полета:

Само по себе си, пазенето само на последните две цифри от годината на раждане, крие опасности (като например проблемът Y2K). Тъй като вече преодоляхме "фаталната" дата 01.01.2000, то очевидно има измислено разрешение. За избягване на неприятностите, се въвеждат следните обозначения: За хора, родени в периода 1800-1899 г. броенето на месеците започва от 20 (21 - Януари, 22 - Февруари, ...., 32 - Декември). За хора, родени в периода 2000-2099, броенето на месеците започва от 40 (41 - Януари, 42 - Февруари, ...., 52 - Декември).

Забелязва се, че така получените 10-цифрени номера въобще не са последователни. Базирани са на построяването посредством левият контекст (започва се писането отляво надясно, и добавяните цифри са зависещи от стоящите цифри отляво на тях). Това е само по себе си удобно за проверка дали едно ЕГН е валидно още по време на самият запис. От цифрите на годините се разбира дали годината е била високосна (дали 29 Февруари е валидна дата), след записа на месеца - дали е коректен (цяло число, разположено в интервала 1-12, съобразено с забележката, изказана по-горе), и най-накрая - дали датата е допустима за месеца (например 31 Септември, или 30 Февруари).
Ще припомним, че една година е високосна, ако се дели без остатък на 4, и освен това ако е кръгла година (завършва на 00), се дели на 400. По силата на това определение 2000 е високосна година, но 1800 не е.
По отношение на цифрата, показваща пола на притежателят на ЕГН-то, можем да кажем следното: Ако цифрата е четна (0, 2, 4, 6, 8 ), то полът е мъжки. В противен случай (1, 3, 5, 7, 9) полът е женски. Зачестилите напоследък изменения (като неопределен пол, транс сексуалност, ) не се отбелязват.
Безспорно най-интересната част във този "тайнствен" номер си остава полето КГ, или кодът на мястото на раждане. Всъщност, тези цифри описват (при това уникално) по-големите градове в България. На всеки град са предоставени толкова номера от интервала [00-99], колкото би имал нужда града съгласно демографските проучвания, извършени през 60-те години. Това означава, че може да се направят някой интересни изводи за промяната на населението за последните 30 години. Надявам се следната таблица да хвърли малко повече светлина за възможните стойности в това поле.


Код на Града Град
9, 10, 11 Варна
19 Враца
22 Габрово
30 Ловеч
39, 40 Плевен
52, 53, 54 Русе
58 Сливен
66, 67, 68 София
75 Стара Загора
82, 83, 84, 85,86, 87, 88 Шумен

Забележка: Таблицата все още не е пълна.


Алгоритъм за проверка на валидност
Използва се модифициран алгоритъм за проверка по деление по модул 11. Промяната се състои в следното: Ако остатъка е 10, то се приема като остатък 0. По-долу е предложена програма, която автоматизира проверката за валидността на един ЕГН номер. Алгоритъма е следния:

За цифрите 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 от номера приложи точка 2
Умножи както следва: цифра1 с 2, цифра2 с 4, цифра3 с 8, цифра4 с 5, цифра5 с 10, цифра6 с 9, цифра7 с 7, цифра8 с 3, цифра9 с 6.
Събери получените числа от точка 2 и вземи остатъка от делението по модул 11.
Ако остатъка е 10, нека резултатът от точка 3 да е 0, иначе резултатът е остатъка.
Ако полученото число съвпада със последната цифра от номера, то това ЕГН е коректно.
За да бъде едно ЕГН валидно, освен че е необходимо то да бъде коректно, трябва да се провери допълнително дали месецът е валиден, дали денят от месеца е правилен.

Случайно попаднах на това и реших да го пусна защото мисля, че всеки трябва да си знае единния граждански номер и какво значат цифричките

_________________
Истински приятел е този,който можеш да събудиш в 3 часа с думите "Копеле Убих човек" а той да ти каже "Ок къде ще копаем"

avatar
BaRTenDeR

Брой мнения : 101
Age : 29
Location : BuLGaRia
Registration date : 26.10.2007

Character sheet
BaRTenDeR:
Forumer:

Вижте профила на потребителя http://bartender.hooxs.com

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото

- Similar topics

 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите