История

Go down

История

Писане by BaRTenDeR on Съб Фев 02, 2008 7:52 am

Произходът на играта тенис може да бъде проследен до древната гръцка игра сфаиристике (на гр. Σφαιριστική). Британецът майор Уолтър Уингфийлд взел назаем името на гръцката игра, когато търсил име на творението си, патентовано на 23 февруари 1874[1]. По-късно, по препоръката на бъдещия британски министър-председател Артър Балфър, Уингфийлд решил името на спорта да бъде „тенис на трева“, друг от патентованите варианти.[2]

Има две различни истории, разказващи за момента на създаването на играта. През 1856 г. адвокатът Алекс Райдън заедно с приятеля си Жоао Батишта Перейра, португалски търговец, изиграли демонстративно игра на име „пелота“, базирана на испанска игра с топка. Мачът бил изигран в Еджбастън, Англия. През 1872 г. двамата се преместили да живеят от Бирмингам в Лиймингтън Спа, където продължили да играят играта заедно с двама доктори от местния рехабилитационен център. През 1874 г. те основали Тенис Клуб Лиймингтън (Leamington Tennis Club), поставяйки основите и на настоящите тенис правила.[3]

Другата история разказва как майор Уолтър Уингфийлд създал подобна игра, за да забавлява гостите си по време на градинските партите, провеждани в имението му в Нантклайд, Уелс.[4]. Неговата игра е базирана на старата френска игра реа̀л тенѝс (кралски тенис), играна на закрито.

Според тенис историците, днешната тенис теминология също произлиза от този период, тъй като Уингфийлд е взаимствал както името, така и голяма част от термините, използвани в кралския тенис. Голяма част от тях произхождат от френски език:
Тенис идва от френската дума tenez, повелително наклонение на глагола tenir - държа. В играта кралски тенис сервиращият играч е трябвало да извика „Тенис!“ преди да изпълни сервиса (което означава „Ще сервирам!“)[5]
Ракета идва от франската думата raquette, която пък произхожда от арабската rakhat - длан на ръката.[6]
Дюс (deuce - равенство) идва от à deux le jeu, което изначава „играта е за двамата“ (когато двамата състезатели имат еднакъв резултат)[7]
Трупането на точки в един тенис гейм - 15, 30, 40 - произлиза от първоначалния начин на отбелязване на резултата - чрез четвъртите на часовника. Като за благозвучие при произнасянето на резултата на френски език, третата четвърт от 45 е съкратена на 40.[7]

Осъзнавайки търговския потенциал на играта, Уингфийлд я патентова през 1874 година, то така и не успява да се облагодетелства от патента си. Тенисът бързо придобива популярност сред високите класи в Обединеното кралство и САЩ. След 1881 г. голямото желание на хората да практикуват състезателно играта води до създаването на много тенис клубове. Първият турнир в историята се състои в Уимбълдън, Лондон през 1877[8]. Американският шампионат за мъже поединично (днес Открито първенство на САЩ) е проведен за първи път през 1881 г. на Род Айланд[9], Откритото първенство на Франция - през 1891[10]. Купа Дейвис, отборното световно първенство за мъже, е проведено за първи път през 1900 г.[11]

Правилата на тениса са фиксирани от Международната тенис федерация през 1924 година и оттогава не са променяни, с изключение на въвеждането на тай-брейка, измислен от Джеймс Ван Алън през седемдесетте години.[12]

През 1926 година С.С.Пайл организира първия тур за група американски и френски тенисисти, които играят демостративни мачове пред публика, заплатила вход.[13]. Най-голяма известност сред първите професионалисти придобиват американецтът Вини Ричардс и французойката Сюзан Ленглен. Веднъж станал професионалист, един състезател е нямал право да участва в турнири за аматьори. Но тази забрана води до натрупване на напрежение между състезателите. Забраната е премахната през 1968 година. С това започва и т.нар. Открита ера, която позволява на всички тенисисти да участват във всички турнири без ограничение.

С началото на откритата ера, създаването на международните вериги от турнири и увеличаването на постъпленията от телевизионни права, тенисът се разпространява навсякъде по света и скъсва с имиджа си на игра за високите англоговорящи класи.

През 1954 г. Джеймс Ван Алън основава Международната тенис зала на славата, музей, базиран в Нюпорт, Род Айлънд, САЩ.[14]. В сградата се съхранява голяма колекция от вещи, свързани с тениса, както и зала, в която е поместена информация за видни деятели и тенисисти от цял свят.


История на тениса в България
1896 г. се смята за рождената дата на тениса в България. Тогава в София се създава първата тенис организация в страната – Софийски тенис клуб, който построява и първото игрище. През 1911 г. е учреден и Българският спортен клуб, в който водещ спорт е тенисът. В следващите години броят на игрищата в България се увеличава и тенисът започва да се развива освен в столицата и във Варна, Русе, Видин, Бургас, Ямбол, Пловдив, Казанлък.

Първият турнир по тенис се провежда през 1911 г. за купата „Ромеро и Досмет“. Държавни първенства се организират от 1925 г. Година по-късно български тенисисти участват в първата международна среща в Будапеща срещу Унгария. През 1927 г. се провежда първият турнир за жени за купа „Кора“.

Българската федерация по тенис се учредява през 1930 г. от най-големите клубове в страната, а през следващата година става член на Международната федерация по тенис. БФТ започва организирането на държавни клубни първенства от 1937 г., когато АС-23 побеждава Български тенис клуб и става първият клубен шампион на страната. От 1964 г. България участва в Купа Дейвис а от 1966 г. – и във Фед Къп.Магдалена Малеева, една от най-титулуваните тенисистки
Тенис корт
Тенис се играе на правоъгълна гладка повъхност, покрита обикновено с трева, клей или твърда настилка. Кортът има дължина от 23,77 метра и широчина от 8,23 метра за мачове на сингъл и от 10,97 метра за мачове на двойки. Около корта има допълнително свободно пространство, позволяващо на състезателите да достигнат до отскочилите топки. През средата на корта, успоредно на основните линии, е прекарана мрежа, която разделя корта на две равни половини. Мрежата има височина от 1,07 метра в двата си края и 0,914 метра в центъра си.

Има три основни вида кортови настилки. В зависимост от използваните материали, всяка настилка осигурява различна скорост и отскок на топката, което оказва влияние върху начина на игра на състезателите. Основните видове настилки са:

Клей
Корт с червен клей в Дюселдорф

Клей настилката е направена от натрошени шисти, камъни или тухли и може да бъде както червена, така и зелена. Червената настилка (използвана в Откритото първенство на Франция) е по-бавна от зелената (използвана основно в САЩ, наречена хар-тру американски клей).

Клей кортовете по принцип са „бавни“ кортове, защото при тях топката отскача сравнително високо. Затова броят на т.нар. завършващи удари, които не могат да бъдат върнати от противника, е много малък. Този тип настилка облагодетелства по-дефанзивно играещите тенисисти.

Твърда настилка

Твърдата настилка може да бъде:
цимент
покрит цимент (Откритото първенство на САЩ)
Рибаунд Ейс (Rebound Ace) - настилка, разработена в Австралия, състояща се от слоеве полиуретранова гума, фибростъкло и/или други материали върху асфалтова или бетонна основа. Използва се основно в Австралия - например на Откритото първенство на Австралия.

Предимство на тази настилка е, че чрез различните материали, използвани при изработката на настилката, организаторите могат да контролират характеристиките на корта. По принцип тази настилка е по-бърза и тенисът, игран на нея, е по-атрактивен.

Тревна настилка
Световноизвестната тревна настилка на Уимбълдън

Кортовете с тревна настилка са вторите по бързина в тениса (след дървените). Те са изградени от трева, растяща върху силно слегнала се почва, подобно на голф игрищата. Поддръжката на корт с тревно покритие е по-сложна от всички други видове настилки, тъй като тревата трябва да се полива и коси често. Това прави тревните кортове по-рядко срещани.

Разиграванията върху тревно покритие обикновено са кратки и сервисът играе много важна роля. Тревните кортове облагодетелстват агресивни играещите състезатели, заради по-ниската отскокливост на топката и нейната по-висока скорост.

Най-старият турнир по тенис в света, Уимбълдън, се играе на тревна настилка.

Настилки на закрити кортове

Закритите кортове обикновено имат насилка от дървесина, цимент или „килим“ (наречен още изкуствена трева). Най-често срещани са кортовете с настилка-килим, които са относително бързи (не и колкото тревните кортове). Циментовите закрити кортове имат сходни характеристики с повечете кортове с твърда настилка. Дървените настилки са най-рядко срещани, въпреки че те са най-бързата настилка в света на тениса.Турнири по тенис

Турнирите по тенис често са организирани за състезатели от различен пол. Обикновено един турнир се състои от състезания за мъже и жени поединичено, двойки (когато един срещу друг се изправят двойки от състезатели от един пол), смесени двойки (двойките са съставени от по един състезател от всеки пол). Турнири могат да бъдат организирани и за специфични възрастови групи (деца, младежи, ветерани). Организират се и тенис турнири за състезатели с недъзи (най-вече за тенисисти в инвалидни колички).

Турнири за мъже
Тенис турнирите за мъже са организирани както от Асоциация на тенис професионалистите (ATP), така и от Международната тенис федерация (ITF). Те биват разпределени в следните групи
Група Турнири Организатор
Турнири от големия шлем Открито първенство на Австралия
Открито първенство на Франция
Уимбълдън
Открито първенство на САЩ организационни комитети под контрола на ITF
Олимпийски игри Олимпийски тенис турнир организиран от ITF от името на МОК
Отборни състезания Купа Дейвис
Световна отборна купа
Хопман Къп (за смесени двойки) организирана от ITF
организирана от ATP
от комитет под контрола на ITF
ATP Тур Тенис Мастърс Къп
Турнири от сериите Мастърс
Турнири от Международната златна серия
Турнири от Международната серия организирана от ITF, ATP и комитетите от турнирите за Големия шлем
организирани от ATP
организирани от ATP
организирани от ATP
ATP Чалънджър серии Турнири от Чалънджър сериите организирани от ATP
ITF Верига за мъже Турнири-фючърси организирани от ITF
Турнири за жени
Тенис турнирите за мъже са организирани както от Женската тенис асоциация (WTA), така и от Международната тенис федерация (ITF). Те биват разпределени в следните групи
Група Турнири Организатор
Турнири от големия шлем Открито първенство на Австралия
Открито първенство на Франция
Уимбълдън
Открито първенство на САЩ организационни комитети под контрола на ITF
Олимпийски игри Олимпийски тенис турнир организиран от ITF от името на МОК
Отборни състезания Фед Къп
Хопман Къп (за смесени двойки) организирана от ITF
от комитет под контрола на ITF
WTA Тур Шампионат Сони Ериксон
Категория I
Категория II
Категория III
Категория IV организирани от WTA
ITF Верига за жени Турнири от Категория V и надолу организирани от ITF

Турнири за деца и младежи
Турнирите за деца и младежи са организирани от Международната тенис федерация. Те са обединени в ITF Верига за младежи (ITF Junior Circuit). В рамките на тази верига се организират турнири за различни възрастови групи, за мъже и жени сингъл, както и за двойки. Турнирите са класифицирани по следния начин
Ранг А - турнири от най-висок ранг. С него са оценени младежките турнири от Големия шлем, както и още пет турнира[19]:
Купа Казабланка (Мексико)
Купа Гердау (Бразилия)
Откритото първенство на Италия
Купа на кмета на Осака (Япония)
Ориндж Боул (САЩ).
Ранг B - турнири от регионалните шампионати
Ранг C - международно отбори първенства
Ранг от G1 до G5 - други турнири, организирани от ITF

Източник:

_________________
Истински приятел е този,който можеш да събудиш в 3 часа с думите "Копеле Убих човек" а той да ти каже "Ок къде ще копаем"

avatar
BaRTenDeR

Брой мнения : 101
Age : 29
Location : BuLGaRia
Registration date : 26.10.2007

Character sheet
BaRTenDeR:
Forumer:

Вижте профила на потребителя http://bartender.hooxs.com

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите